Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Databaser

 Om du söker efter material inom ett visst ämne kan det vara bra att söka direkt i en specifik databas. När du söker i en databas letar du i en utvald mängd dokument av olika slag, som ofta leder dig direkt till den fullständiga källtexten. Till skillnad från Google, är informationen i en databas utvald efter kvalitet och ämne, vilket gör att du lättare hittar relevant information. I en databas har du också större kontroll över din sökning, du kan bland annat avgränsa och filtrera den på olika sätt. Kontakta oss gärna om du har frågor om databaser eller vill veta mer om hur du använder en viss databas.

Alla databaser inom universitetet

LUBsearch Databases A-Z är en sammanställning av alla databaser som du har tillgång till via biblioteken vid Lunds universitet och innehåller även fritt tillgängliga resurser som valts ut av bibliotekarier. Du kan göra en fritextsökning i sökrutan, söka alfabetiskt eller via ämne.

Se alla databaser A–Z i LUBsearch

Ämnesövergripande sökverktyg

Ett urval av ämnesspecifika databaser

Nedan hittar du ett urval av databaser inom naturvetenskapliga ämnen.

Genvägar till innehållet:

Biologi och miljövetenskap

Web of Science är särskilt bra att använda för biologer eftersom den innehåller databaserna Zoological Record®, BIOSIS® och CABI med flera.

Web of Science 

Fler relevanta resurser inom biologi och miljövetenskap

Länkarna nedan leder till sökverktygens egna webbplatser.

Fysik och astronomi

Länkarna nedan leder till sökverktygens egna webbplatser.

Geologi och naturgeografi

Länkarna nedan leder till sökverktygens egna webbplatser.

Klimat- och geodata

På Centrum för geografiska informationssystems webbplats hittar du fler tips på gratis geodata, både svenska och internationella. En del av resurserna är statiska kartbilder, medan andra är interaktiva karttjänster.

Geografisk data för allmänheten – gis.lu.se (sidan är på engelska)

Kemi

Web of Science är särskilt bra att använda för kemister och livsmedelsteknik eftersom den innehåller databasen Food Science and Technology Abstracts, FSTA®

Web of Science i LUBsearch

Fler relevanta resurser inom kemi

Länkarna nedan leder till sökverktygens egna webbplatser.

Alvin – en databas för kulturarvsmaterial

I Alvin kan du söka efter handskrifter, personarkiv, bilder, kartor och äldre tryck vid bland annat universitetsbiblioteken i Lund, Uppsala och Göteborg.

Sök i databasen Alvin