Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Krav på öppna data och datahanteringsplaner

Det finns krav från flera håll på att forskare ska leverera öppna forskningsdata, exempelvis från finansiärer, förlag och tidskrifter. Många finansiärer kräver också en datahanteringsplan för projekt de finansierar.

Krav från förlag och tidskrifter

Många vetenskapliga tidskrifter och förlag rekommenderar eller kräver att forskningsdata bakom en publikation ska göras fritt tillgänglig. Vissa förlag och tidskrifter har även specifika krav gällande vilken/vilka databaser som de önskar att man använder för att tillgängliggöra data.

Krav från finansiärer

Kraven på öppna och organiserade forskningsdata från finansiärer ökar. Fler och fler finansiärer förväntar sig inte bara öppna data utan även en plan för hur man ska jobba med sin forskningsdata genom hela sitt projekt.

Både Vetenskapsrådet och Formas kräver att projekt som beviljats stöd från och med 2019 har en datahanteringsplan på plats när projektet startar samt att data och metadata från dessa projekt ska göras öppet tillgängliga så länge det inte strider mot någon lag.

Om du är osäker på vad som gäller för ditt projekt, titta i eventuella villkor som medföljde när du beviljades medel eller kontakta din forskningsfinansiär. Du kan även söka i databasen Sherpa Juliet där du hittar information om olika forskningsfinansiärer och deras krav på öppna data.

Sök information om forskningsfinansiärer i databasen Sherpa Juliet

Kontakt

Kurt Mattsson
fredrik [dot] larsson [at] science [dot] lu [dot] se (kurt[dot]mattsson[at]science[dot]lu[dot]se)
Telefon: 079-063 08 23

Thomas Tengelin Nyström
thomas [dot] tengelin_nystrom [at] science [dot] lu [dot] se (thomas[dot]tengelin_nystrom[at]science[dot]lu[dot]se)
Telefon: 072-084 98 04