Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hantera forskningsdata

Datahantering är något som genomsyrar hela forskningsprocessen, och en väl genomtänkt och planerad datahantering är en förutsättning för öppna forskningsdata. Du kan behöva fundera över många olika aspekter inför, under och efter ditt projekt. Här har vi samlat information och länkar om några av de saker som du kan behöva tänka på vid hantering av forskningsdata.

En person gör experiment i ett laboratorium. Foto: Kennet Ruona.

Vad är forskningsdata?

Forskningsdata är information som samlats in eller skapats för att analyseras i ett vetenskapligt syfte. Det kan till exempel vara resultat från experiment eller simuleringar, mätresultat, modeller, mjukvara, observationer från fältarbete, enkätsvar, intervjudata eller bilder från kameror och annan utrustning. Data kan bestå av analog eller digital information.

Lagstiftning och förväntningar från finansiärer med flera

Hanteringen av forskningsdata styrs av ett antal olika lagstiftningar samt av förväntningar från finansiärer, förlag och tidskrifter. Klicka på länkarna nedan för att läsa om krav på öppna data och datahanteringsplaner samt hur du skapar en datahanteringsplan för ditt projekt.

Krav på öppna data och datahanteringsplaner

Skapa en datahanteringsplan

Hantera och beskriv dina data korrekt

Att hantera och beskriva sina data på korrekt sätt är en del av god vetenskaplig sed och kan beskrivas och förklaras på olika sätt. Vi har valt att dela in datahanteringsflödet i följande punkter:

Kontakt

Kurt Mattsson
fredrik [dot] larsson [at] science [dot] lu [dot] se (kurt[dot]mattsson[at]science[dot]lu[dot]se)
Telefon: 079-063 08 23

Thomas Tengelin Nyström
thomas [dot] tengelin_nystrom [at] science [dot] lu [dot] se (thomas[dot]tengelin_nystrom[at]science[dot]lu[dot]se)
Telefon: 072-084 98 04