Hantera forskningsdata
Datahantering är något som genomsyrar hela forskningsprocessen, och en väl genomtänkt och planerad datahantering är en förutsättning för öppna forskningsdata. Du kan behöva fundera över många olika aspekter inför, under och efter ditt projekt. Här har vi samlat information och länkar om några av de saker som du kan behöva tänka på vid hantering av forskningsdata.
Vad är forskningsdata?
Forskningsdata är information som samlats in eller skapats för att analyseras i ett vetenskapligt syfte. Det kan till exempel vara resultat från experiment eller simuleringar, mätresultat, modeller, mjukvara, observationer från fältarbete, enkätsvar, intervjudata eller bilder från kameror och annan utrustning. Data kan bestå av analog eller digital information.
Lagstiftning och förväntningar från finansiärer med flera
Hanteringen av forskningsdata styrs av ett antal olika lagstiftningar samt av förväntningar från finansiärer, förlag och tidskrifter. Klicka på länkarna nedan för att läsa om krav på öppna data och datahanteringsplaner samt hur du skapar en datahanteringsplan för ditt projekt.
Krav på öppna data och datahanteringsplaner
Hantera och beskriv dina data korrekt
Att hantera och beskriva sina data på korrekt sätt är en del av god vetenskaplig sed och kan beskrivas och förklaras på olika sätt. Vi har valt att dela in datahanteringsflödet i följande punkter:
Kontakt
Kurt Mattsson
fredrik [dot] larsson [at] science [dot] lu [dot] se (kurt[dot]mattsson[at]science[dot]lu[dot]se)
Telefon: 079-063 08 23
Thomas Tengelin Nyström
thomas [dot] tengelin_nystrom [at] science [dot] lu [dot] se (thomas[dot]tengelin_nystrom[at]science[dot]lu[dot]se)
Telefon: 072-084 98 04