Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skriv ut, skanna och kopiera

Här hittar du information om hur du gör för att skriva ut, skanna och kopiera på Naturvetenskapliga biblioteket. Du betalar för utskrifter med ditt kontokort eller värdebevis. Även du som är tillfällig besökare kan använda våra skrivare och kopiatorer.

Två personer framför en dator på ett bibliotek. Foto: Johan Bävman.

Utskriftssystemet PaperCut

Naturvetenskapliga bibliotekets skrivare och kopieringsmaskiner är kopplade till utskriftssystemet PaperCut. Via PaperCut kan du skriva ut, kopiera och skanna på ett flertal kopiatorer och skrivare inom universitetet. PaperCut använder du också om du ska skriva ut från din egen dator.

Registrera ditt kontokort

Du kan betala för dina utskrifter genom att registrera ditt kontokort i PaperCut-portalen. Logga in i portalen med användarnamn och lösenord kopplat till studentkonto/Lucat-identitet och välj sedan "Visa/Mastercard" i menyn.

Logga in i PaperCut-portalen

Skriv ut från egen dator

Vill du skriva ut från din egen dator loggar du in i PaperCut-portalen med användarnamn och lösenord kopplat till studentkonto/Lucat-identitet och väljer sedan "Webbutskrifter" i menyn.

Logga in i PaperCut-portalen

Stöd för att skriva ut från egen dator – print.lu.se

Betala för utskrifter med värdebevis

Om du inte har något kontokort som fungerar att registrera i PaperCut-portalen kan du istället köpa värdebevis. Det blir lite dyrare och vi kan tyvärr inte återbetala pengar som satts in på kontot.

Guide till hur du betalar för utskrifter med värdebevis – print.lu.se

Kopiera och skanna

Logga in på skrivaren genom att lägga ditt LU-kort mot kortläsaren eller manuellt ange ditt användarnamn och lösenord. Välj sedan antingen "Kopiera" eller "Skanna och skicka". Om du vill skicka skanningen till din studentmejl väljer du sedan alternativet "Send to me".

Om du är tillfällig besökare

Även du som är tillfällig besökare på Naturvetenskapliga biblioteket (varken student eller anställd) kan skriva ut, kopiera och skanna hos oss. För att kunna göra det behöver du först skaffa ett lånekort för externa låntagare och ett konto för biblioteksbesökare. Följ stegen i guiden nedan, eller vänd dig till någon av lånediskarna på Naturvetenskapliga biblioteket så hjälper vi dig.

Skriv ut, kopiera eller skanna som tillfällig besökare – print.lu.se

Copyright – så mycket får du kopiera

Tänk på att det finns olika avtal och regler som reglerar hur mycket du får lov att kopiera av en text.

Högskoleavtalet för kopiering av upphovsrättsskyddat material för undervisning – bonuscopyright.se