Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Här hittar du information om hur du gör för att låna, beställa och lämna tillbaka material. Du hanterar dina lån i bibliotekskatalogen LUBcat.

Två personer framför en datorskärm. Foto: Johan Bävman.

Genvägar till innehållet


Lånekort och lånevillkor

Som student eller anställd vid Lunds universitet använder du ditt LU-kort som lånekort. Du behöver registrera ett lånekonto innan du kan börja låna och beställa böcker. Är du student eller anställd registrerar du ditt konto i bibliotekskatalogen LUBcat. Om du varken är student eller anställd på universitetet ansöker du om lånekort på något av Lunds universitets bibliotek (ta med din legitimation).

Låna och återlämna

När biblioteket är bemannat är du välkommen till lånedisken för att få hjälp med att registrera dina lån. Du har även möjlighet att registrera dina lån själv via datorn som finns i närheten av bibliotekets informationsdisk. För att låna behöver du ditt LU-kort/lånekort och din PIN-kod. Instruktioner för hur du lånar finns på plats i lokalen.

Du kan lämna tillbaka böcker i lånedisken på biblioteket när det är bemannat, eller i återlämningslådorna som finns utanför våra bibliotek. Du kan också lämna tillbaka böcker på valfritt bibliotek inom Lunds universitet.

Logga in på LU-kortet för att se din PIN-kod – lukortet.se

Se öppettider för Lunds universitets samtliga bibliotek – lub.lu.se

Läsesalslån

Visst material, exempelvis tidskrifter och referenslitteratur, kan endast läsas på plats i biblioteket. Detta material kan hämtas och lämnas i informationsdisken, där även materialet förvaras när du inte använder det.

Beställa böcker

I bibliotekskatalogen LUBcat kan du beställa både tillgängliga och utlånade böcker, med undantag för de kursböcker som finns tillgängliga på biblioteken (dessa kursböcker behöver du låna på plats i biblioteket).

När du beställer en bok kan du välja vilket bibliotek du vill hämta ut boken på. Transporten kan ta 1–3 dagar. När din bok har anlänt får du automatiskt ett meddelande via e-post. Boken står kvar för avhämtning i sju dagar. Kan du inte hämta boken själv så kan du skicka ett ombud. Ombudet behöver ha med sig ditt LU-kort/lånekort, din legitimation samt sin egen legitimation.

Lånetider och omlån

Lånetiden för kurslitteratur är 14 dagar. För övrig litteratur är lånetiden 28 dagar. Du får besked via e-post om när boken ska lämnas tillbaka.

Om ingen står i kö för att låna boken blir lånet automatiskt förnyat ytterligare en period. Antalet automatiska omlån är olika beroende på litteratur- och låntagarkategori.

Biologibibliotekets ”GU bestämningslitteratur” lånas ut i 14 dagar utan möjlighet till automatiska omlån.

Påminnelser och förseningsavgifter

Påminnelser

Vi skickar ut påminnelser via e-post, men det är din skyldighet att hålla ordning på dina lån. Detta gör du enkelt genom att logga in i LUBcat

Förseningsavgifter

Från och med den 15 september 2021 kommer biblioteken vid Lunds universitet att återigen ta ut förseningsavgifter på kursböcker. Förseningsavgifterna stängdes av den 19 mars 2020 som en Corona-anpassning. Förseningsavgiften är 10 kr per kursbok och dag.

Om du har förseningsavgifter på 100 kr eller mer blir du automatiskt spärrad för nya lån och reservationer. Spärren tas bort när du betalar dina avgifter. Skulden uppkommer på det bibliotek som boken tillhör, men du kan betala skulden på samtliga bibliotek inom Naturvetenskapliga biblioteket. Du kan betala med Swish. På Geobiblioteket kan du även betala med kontokort.

Om du inte lämnar tillbaka dina böcker, eller om du tappar bort en bok, så skickar vi en faktura för att täcka anskaffningskostnaderna för en ny bok. Det tillkommer också en administrativ avgift på 300 kronor.

Låna som distansstudent

Du som är distansstudent kan precis som studenterna på campus använda dig av bibliotekets service. Du har tillgång till e-böcker, e-tidskrifter och databaser via ditt studentkonto. Kontakta ditt ämnesbibliotek om du behöver kursmaterial som endast finns tillgängligt på plats i biblioteket och du saknar möjlighet att ta dig dit.