Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Publicering av data

Det finns olika sätt att publicera dina data för återanvändning, till exempel via ett datarepositorium, i en datatidskrift, på en egen hemsida eller som kompletterande material till en tidskriftsartikel. Allt fler finansiärer och tidskrifter kräver att man publicerar sina data öppet i ett repositorium.

Genvägar till innehållet


Att välja repositorium

Det finns en rad repositorier där man kan dela forskningsdata. Vilket repositorium som passar dig bäst beror bland annat på om det finns krav från finansiären, förlaget eller tidskriften samt vilken typ av data du har. Det finns både generella och disciplin-specifika repositorier. Om det finns en erkänd tjänst som är specifik för ditt ämnesområde är detta oftast det bästa alternativet.

Hitta ett repositorium

För att hitta ett lämpligt repositorium kan du använda Re3data som är ett register över datarepositorier med innehåll från webbtjänster inom skilda discipliner. Om det inte finns en allmänt erkänd tjänst inom ditt forskningsområde kan du ta hjälp av Science Europes kriterier för val av repositorium.

Hitta ett repositorium på re3data.org

Science Europes stöd för datahantering samt kriterier för val av repositorium – scienceeurope.org

Beständig identifierare, dokumentation och metadata

Ett seriöst repositorium tilldelar dina data en beständig identifierare som till exempel en DOI (digital object identifier) och kräver att du förser data med dokumentation och metadata. Olika repositorier har olika krav på metadata, vilket kan vara bra att tänka på redan när du påbörjar ditt projekt. Till exempel används olika metadatastandarder.

Exempel på generella eller tvärvetenskapliga repositorier

Länkarna nedan leder till repositoriernas egna webbplatser.

Lunds universitet tillhandahåller även en egen tjänst, DataGURU, för delning av spatiala miljö- och klimatdata.

Lunds universitets tjänst DataGURU – dataguru.lu.se

Kontakta biblioteket för att få hjälp

Om du är osäker på vilket repositorium du ska välja kan du kontakta Naturvetenskapliga bibliotekets forskarstöd:

Kurt Mattsson

E-post: kurt [dot] mattsson [at] science [dot] lu [dot] se
Telefon: 079-063 08 23

Thomas Tengelin Nyström

E-post: thomas [dot] tengelin_nystrom [at] science [dot] lu [dot] se
Telefon: 072-084 98 04

Begränsningar i tillgängliggörande

All forskningsdata kan inte tillgängliggöras fritt. Spridningen kan begränsas av att data innehåller personuppgifter, hemliga eller känsliga uppgifter, eller upphovsrättsskyddat material. Om data har genererats av deltagare från fler än ett lärosäte bör man upprätta avtal om spridning.

Läs om hantering av personuppgifter inom forskning på Medarbetarwebben

Hitta mallar för olika typer av avtal på Medarbetarwebben