Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Åtkomst till elektroniska resurser hemifrån

Här kan du läsa om hur du som student eller anställd vid Lunds universitet går tillväga för att använda bibliotekets elektroniska resurser, som databaser, tidskrifter och e‑böcker även när du befinner dig utanför universitetets nätverk, till exempel hemma.

Inloggningsförfarande till databaser och elektroniska resurser

För att komma åt bibliotekets elektroniska resurser utanför universitetets nätverk har du två alternativ:

 • Gå via bibliotekets webbplats
  Länkarna till våra databaser och andra resurser på webbplatsen är konstruerade så att du ges möjlighet att verifiera dig som en behörig användare vid Lunds universitet. När du gjort ditt val av databas eller annan elektronisk resurs ombeds du, i de flesta fall, att logga in. Det gör du med ditt Lucat eller ditt studentkonto.
   
 • Sätt upp ett VPN (virtuellt privat nätverk)
  Studenter och anställda vid Lunds universitet kan använda VPN för att komma åt universitetets tjänster hemifrån och på distans. När du använder VPN får du åtkomst till de allra flesta av bibliotekets e-resurser automatiskt.
  Guide till VPN på LU Supports webbplats

Fler sätt att få åtkomst

Om du hittar en av bibliotekets e-resurser via exempelvis en sökmotor så blir du inte automatiskt igenkänd som en användare från Lunds universitet (om du inte är ansluten till universitetets nätverk).

För att e-resursen ska vara tillgänglig för dig som student eller anställd som befinner dig utanför campus behöver du lägga till följande text före webbadressen till resursen: http://ludwig.lub.lu.se/login?url=

Gör så här:

 1. Kopiera det här proxy-prefixet: http://ludwig.lub.lu.se/login?url=
 2. Klistra in proxy-prefixet direkt framför webbadressen till sidan som du vill få åtkomst till, inget mellanslag. En korrekt utformad webbadress kan då se ut så här:
  http://ludwig.lub.lu.se/login?url=https://onlinelibrary.wiley.com/doi/book/10.1002/9781118652541
 3. Tryck på enter-knappen för att ladda om sidan.

När sidan laddas om får du tillgång till e-resursen.