Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Publicera dina forskningsresultat fritt tillgängligt

När du ska publicera dina resultat behöver du välja vilken tidskrift du ska skicka ditt manuskript till. Samtidigt har du som forskare och doktorand ett särskilt ansvar för att din publikation publiceras så fritt tillgängligt (open access) som möjligt. Den här webbsidan ger dig vägledning i urvalsarbetet, vad du behöver tänka på inför publicering samt information om hur universitetet stödjer dig ekonomiskt för att publicera fritt tillgängligt. 

Genvägar till innehållet


Stöd till publiceringsavgifter

Universitetets policy är att alla forskningsresultat ska publiceras så öppet som möjligt. Lunds universitets bibliotek har därför slutit avtal med flera förlag som gör det möjligt för dig att publicera dina forskningsresultat fritt tillgängligt utan extra avgifter.

Sök efter tidskrifter som ingår i förlagsavtalen – scifree.se

Läs mer om universitetets förlagsavtal – ub.lu.se

Bidrag för publicering i tidskrifter

Om du publicerar dina forskningsresultat i fritt tillgängliga tidskrifter som uppfyller universitetets kvalitetskrav kan du ansöka om att få publiceringsavgiften täckt av universitetets publiceringsfond.

Att välja open access-tidskrift – ub.lu.se

Sök bidrag från universitetets publiceringsfond för tidskrifter – ub.lu.se

För artiklar som publiceras via förlagsavtalen liksom artiklar som får stöd via publiceringsfonden gäller att författaravgifter/APC täcks fullt ut via Universitetsbiblioteket och den Naturvetenskapliga fakulteten. Eventuella merkostnader för sidor och färgbilder täcks inte utan dessa får forskaren själv stå för.

Bidrag för publicering i böcker

Om du planerar att publicera dina forskningsresultat i en fritt tillgänglig bok som uppfyller universitetets kvalitetskrav kan du ansöka om att få en del av publiceringsavgiften täckt av universitetets publiceringsfond för böcker.

Sök bidrag från universitetets publiceringsfond för böcker – ub.lu.se

Open access: upphovsrätt och licenser

Open access kan innebära olika grader av öppenhet som påverkar vad slutanvändaren får göra med publikationen. Den grundläggande nivån innebär att publikationen ska kunna läsas, utan kostnad, på webben. Ofta specificeras vad som får göras i termer av kopiering, delning och återanvändning, med hjälp av en Creative Commons-licens (CC-licens).

Creative Commons webbplats

Vill du lära dig mer om hur Creative Commons-licenser fungerar och hur du kan använda dem när du publicerar med öppen tillgång kan du gå denna självstudiekurs från Umeå universitetsbibliotek.

Creative Commons-licenser i vetenskaplig publicering – oer.ub.umu.se

Tidskrifter och förlag har ofta olika villkor för upphovsrätt och parallellpublicering. I databasen Sherpa Romeo kan du ta reda på vilka villkor som gäller för olika tidskrifter. Du kan också läsa villkoren på tidskrifternas eller förlagens webbplatser. Kontakta oss om du är osäker på villkoren, så hjälper vi dig.

Sök villkor för tidskrifter i databasen Sherpa Romeo

Säker och stabil identifiering med ORCID, DOI, ISBN och ISSN

För en säker och stabil identifiering av dig som forskare samt din forskningsoutput används beständiga identifierare (persistent identifiers, PID).

ORCID

ORCID fungerar som ett internationellt forskarregister. Du behöver också ett ORCID-ID för att kunna skapa ett konto i Prisma, som är det gemensamma ansöknings- och ärendehanteringssystemet för Forte, Formas och Vetenskapsrådet.

Du kan koppla ditt ORCID-ID till din profil i universitetets forskningsdatabas LUCRIS och på så sätt hålla ditt ORCID-ID uppdaterat genom ett dynamiskt flöde från LUCRIS till ditt ORCID-ID.

Skapa ett ORCID-ID på orcid.org

Koppla ihop LUCRIS och ORCID – medarbetarwebben.lu.se

DOI (Digital Object Identifier)

DOI är en internationell standard för identifieringsnummer av elektroniska material som forskningsartiklar och dataset. DOI hanteras av organisationen International DOI Foundation (IDF).

Sök efter DOI-nummer på doi.org

ISBN (International Standard Book Number)

ISBN är en internationell standard för identifiering av bland annat böcker.

ISSN (International Standard Serial Number)

ISSN är en internationell standard för identifiering av bland annat tidskrifter. ISSN gör att länken till en person eller ett objekt är stabil över tid, även om du byter namn eller om tidskriften byter plattform.

Sök ISSN-nummer i databasen Ulrichsweb

Kontakt

Cajsa Andersson
cajsa [dot] andersson [at] science [dot] lu [dot] se

Britta Smångs
britta [dot] smangs [at] science [dot] lu [dot] se

Gör din tidskrift fritt tillgänglig

Om du är redaktör för en tidskrift kan du göra den fritt tillgänglig genom systemet Open Journal Systems som tillhandahålls av Universitetsbiblioteket.

Läs om hur du gör din tidskrift fritt tillgänglig – lub.lu.se

Kontakta Frida Rosengren (frida [dot] rosengren [at] science [dot] lu [dot] se) om du har frågor.